04-09-08

Tips van de juf (bron : libelle)

 

Het is bijna zover : 1september 2010- de eerste schooldag! Voor sommige kindjes is het dan ook de allereerste keer dat ze naar school gaan. Om het afscheid van jullie kapoen wat gemakkelijker te maken of om hem of haar wat beter voor te bereiden kunnen deze tips misschien wat helpen: 

1. Begin niet te lang op voorhand te praten over school. Een week aftellen kan nog niet voor je kleuter. Maak bijvoorbeeld een kalendertje voor de laatste week van de vakantie waarop je kind elke dag iets kan inkleuren en afscheuren: "Nog vier gekleurde truitjes/boekentasjes en dan ga ik naar school"

2. Selecteer al een leuke foto van het hele gezin samen. In heel wat kleuterklassen is een "familiewand" waarop die foto terechtkomt: een plekje waar je kleuter je even kan zien op momenten dat hij  je toch mist.

3. Je kleurter heeft vooral een duidelijke structuur nodig. In de klas werken we met een daglijn met prenten: eerst zitten we in de kring, dan schuift de wasspeld (met vlinder) op en is het tijd voor een verhaaltje. Zo weten de kinderen wanneer ze gaan eten , wanneer ze naar huis mogen,... Heel veel kleuterleidsters werken met een klaspop: als die iets voordoet, weten de kleuters hoe het moet. Het wordt ook een vertrouwenspersoon: als ze iets toch nog niet aan de juf durven vertellen, dan durven ze dat wel bij de klaspop = JULES!

4. Als je je kleuter naar school brengt, blijf dan niet té lang staan bij het afscheid! Maak het afscheid zo kort mogelijk. Een zoentje een knuffel, nog eens zwaaien en vertrekken. Niet altijd even gemakkelijk maar wel het beste voor het kindje. Er zullen traantjes vloeien maar die zijn snel verdwenen hoor...

20:01 Gepost door Juf Isabelle | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |